0736637945 info@zkond.se
TikTok Shop: Framtidens E-handel och dess potentiella påverkan på svenska marknaden

TikTok Shop: Framtidens E-handel och dess potentiella påverkan på svenska marknaden

TikTok Shop, som nyligen lanserades i USA efter framgångar i Storbritannien och Asien, representerar en ny era i e-handelns värld. Med sin unika förmåga att integrera sociala medier med e-handel, positionerar sig TikTok som en potentiell utmanare till etablerade jättar som Amazon.

exempel på hur det kan se ut (taget från TikTok)

TikTok Shop – En game-changer?

TikTok Shops styrka ligger i dess enorma och engagerade användarbas. Plattformens förmåga att omvandla daglig interaktion till köp kan skapa en mer engagerande och interaktiv e-handelsupplevelse jämfört med traditionella plattformar. Denna utveckling markerar en viktig koppling mellan sociala medier och e-handeln.

TikTok utmanar Amazon:

Trots att Amazon dominerar den amerikanska marknaden med sin etablerade logistik- och leveranskedja, erbjuder TikTok en ny dimension till e-handeln. Det återstår att se om TikTok kan matcha eller överträffa den erfarenhet och infrastruktur som Amazon byggt upp under årtionden.

Vad erbjuder TikTok Shop?

TikTok Shop tillåter företagskonton att sälja produkter direkt genom videor och livesändningar, vilket ger tittarna möjlighet att köpa produkter omedelbart. Denna funktion kombinerat med TikToks egen logistiklösning, som hanterar lagring, packning och leverans, positionerar plattformen som en stark aktör inom e-handeln.

exempel på hur det kan se ut (taget från TikTok)

In-Feed Video och LIVE Shopping: Köp taggade produkter direkt från videor och LIVE-sändningar i For You-flödet.

Product Showcase: Bläddra bland produktbilder, läs recensioner och köp direkt från en företagsprofil. Företag kan skapa anpassade produktkollektioner direkt på sin profilsida.

Shop-flik: Företag visar sina produkter på en ny marknadsplats och kunder kan enkelt söka och upptäcka kampanjer/erbjudanden. Produktrekommendationer visas genom produktlistor och shoppbart innehåll, och kunder kan hantera sina beställningar, på en enda flik.

Affiliateprogram: Kreatörer kan ansluta sig till säljare genom nya provisionsbaserade produktmarknadsföringsmöjligheter. Kreatörer har ett nytt sätt att tjäna pengar på sin kreativitet genom att dela produkter i korta videor och livestreams. Säljare kan välja det Affiliateprogram som passar deras varumärke bäst.

Shop Ads: Nya TikTok Shop Ads erbjuder fler möjligheter för säljare att marknadsföra sina TikTok Shops, så att kunder kan upptäcka och genomföra köp utan att lämna TikTok.

Fulfilled by TikTok: En ny logistiklösning som låter säljare fokusera på sina produkter medan TikTok Shop lagrar, plockar, packar och sedan skickar säljarens produkter till kunderna.

Säker betalning: TikTok arbetar med pålitliga tredjeparts betalningsplattformar för att underlätta transaktioner på TikTok Shop, för att säkerställa en snabb, smidig och säker utcheckningsprocess.

Liveshopping – En osäker framtid i väst:

Medan liveshopping har varit framgångsrikt i Asien, har liknande försök av Meta (Instagram) i USA inte lyckats. Hur TikTok Shops framtid och framgång i västerländska marknader kommer se ut, inklusive eventuellt Sverige, återstår att se.

Slutsats från ZKOND:

TikTok Shops framväxt är spännande att följa, med dess potential att omforma e-handelslandskapet. För svenska företag och marknadsförare innebär detta en möjlighet att förbereda sig för framtida e-handelstrender och möjligen anamma en ny, innovativ försäljningskanal. Vi tror att detta är något att testa för de svenska e-handlarna, eftersom TikTok oftast är billigare i annonseringen än andra kanaler kan detta bli ett vinnande koncept.